Versterk uw team met de training

DE DRIE BENADERINGEN!

Wilt u de zorgkwaliteit in uw organisatie verbeteren en uw zorgmedewerkers de vaardigheden geven om effectiever om te gaan met cliënten met dementie? Onze training in de Drie Benaderingen biedt de oplossing!

De cliënt staat centraal

Bij KM Consultatie maken we gebruik van de Drie Benaderingen methode, een veelzijdige en effectieve aanpak om zorg te bieden aan cliënten met dementie. Deze methode helpt zorgmedewerkers om op een persoonsgerichte en empathische manier om te gaan met verschillende gedrags- en zorguitdagingen. Hieronder lichten we de drie benaderingen uitgebreid toe.

De Drie Benaderingen

De Drie Benaderingen methode biedt zorgmedewerkers een veelzijdige set van tools om verschillende zorgsituaties aan te pakken. Door trainingen in deze benaderingen krijgen medewerkers een solide basis in het omgaan met diverse gedragsuitdagingen. Ze leren hoe ze de benaderingen kunnen combineren en aanpassen aan de individuele behoeften van cliënten, wat leidt tot een hogere kwaliteit van zorg en een betere werkervaring.

Compositiebenadering

Structuurgericht – Positief Contact – Duidelijkheid

De compositiebenadering biedt houvast door het combineren van structuur met positieve contactmomenten en duidelijke communicatie. Deze benadering helpt zorgmedewerkers om een stabiele en voorspelbare omgeving te creëren waarin cliënten met dementie zich veilig en prettig voelen.

Kenmerken:

  • Structuur: Dagelijkse routines en rituelen die voorspelbaarheid bieden.
  • Positief Contact: Regelmatige, positieve interacties die het welzijn van de cliënt bevorderen.
  • Duidelijkheid: Eenvoudige en duidelijke communicatie om verwarring te voorkomen.

Toepassing: Deze benadering kan worden toegepast bij cliënten die baat hebben bij een gestructureerde dagindeling, maar ook behoefte hebben aan warme en positieve interacties. Het is vooral effectief bij cliënten met milde tot matige gedragsproblemen.

Neutrale Benadering

(Emotionele) Afstand – Veiligheid – Duidelijkheid

De neutrale benadering is geschikt voor cliënten met kenmerken van persoonlijkheidsproblemen en cognitieve uitdagingen, zoals narcistische of borderline persoonlijkheidsstoornissen. Deze benadering houdt in dat zorgmedewerkers een emotioneel neutrale houding aannemen om voorspelbaarheid en rust te bieden.

Kenmerken:

  • (Emotionele) Afstand: Vermijden van emotionele betrokkenheid om escalatie van gedrag te voorkomen.
  • Veiligheid: Creëren van een veilige omgeving waar de cliënt zich op zijn gemak voelt.
  • Duidelijkheid: Strakke en heldere communicatie om verwachtingen duidelijk te maken.

Toepassing: Deze benadering helpt cliënten om zich beter op hun gemak te voelen zonder de emotionele belasting die vaak gepaard gaat met andere benaderingen. Het is vooral nuttig bij cliënten die emotionele reacties niet goed kunnen verwerken.

Complementaire Benadering

Warme Zorg – Veiligheid – Laagdrempeligheid

De complementaire benadering is gericht op het bieden van warme zorg en veiligheid, met een focus op laagdrempelige interacties. Deze benadering is ideaal voor cliënten met gevorderde dementie, zoals bedlegerige cliënten in palliatieve zorg.

Kenmerken:

  • Warme Zorg: Empathische en zorgzame benadering om het welzijn van de cliënt te bevorderen.
  • Veiligheid: Zorg voor een veilige en beschermde omgeving.
  • Laagdrempeligheid: Eenvoudige en toegankelijke zorginterventies die aansluiten bij de behoeften van de cliënt.

Toepassing: Deze benadering wordt vaak al geïmplementeerd in de verpleeghuiszorg en is effectief bij cliënten die intensieve zorg en emotionele ondersteuning nodig hebben.

training

Ontdek hoe we samen het verschil maken voor jou en de cliënt!

Bij KM Consultatie bieden we uitgebreide trainingen aan om zorgmedewerkers te leren hoe ze de Drie Benaderingen methode kunnen toepassen in hun dagelijkse praktijk. Tijdens de trainingen krijgen medewerkers praktische handvatten en leren ze hoe ze de benaderingen kunnen integreren in hun werkroutines. Hierdoor worden ze gesterkt in hun vaardigheden en kunnen ze effectiever inspelen op de behoeften van hun cliënten.

Kenniscentrum

juni 13, 2024

juni 13, 2024

Vraag hier meer informatie of een consult aan!

Wilt u meer weten over hoe de Drie Benaderingen methode kan worden geïmplementeerd in uw zorginstelling? Neem contact op en ontdek hoe onze trainingen uw team kunnen versterken en de zorgkwaliteit kunnen verbeteren.

Selecteer een van de opties: 
Informatie
Consultatie
Training
Typ hier uw zorgvraag
0 of 350
Upload bestanden hier
Drag and drop files or
>